Bo królowa ciast, jest tylko jedna. BEZA !

Witajcie, ten przepyszny tort zrobiłam dla moich uroczych gości. Niestety, nie dane mi było skupić się na jakości wykonywanych zdjęć, gdyż dzieci koniecznie chciały już tortu i musiałam się szybciutko sprężać, za to przyniosły mi kwiatki do dekoracji 🙂

Przepis na bezę jest naprawdę prosty i zawsze się udaje, spróbujcie koniecznie!
Sekretem mojego przepisu, jest ocet i mąka kukurydziana (zamiennikiem może być mąka ziemniaczana), dzięki którym, beza jest chrupiąca od zewnątrz a ciągliwa w środku.
Po prostu pyysznnaaaa… !

Jeszcze jedno… nie wyrzucajcie żółtek, zawsze można je wykorzystać … następnym razem podrzucę pomysł jak 😉

beza1

 

Składniki bezy (na 3 blaty):
– 10 białek
– szczypta soli
– 550 g cukru
– 5 łyżeczek mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
– 2,5 łyżeczki białego octu winnego

Przygotowanie bezy:
Przygotowania należy zacząć od rozgrzania piekarnika do 170 ℃. W tym czasie ubić białka na śnieżną masę, ze szczyptą soli. Stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż masa bezowa stanie się sztywna i lśniąca. Ubitą masę skropić octem, przesypać przez sito mąką kukurydzianą/ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie za pomocą dużej łyżki. Na trzech arkuszach papieru do pieczenia odrysować okręgi od okrągłego talerza, aby krążki bezy były tej samej wielkości. Na papier nałożyć masę bezową. Włożyć bezy do piekarnika i od razu obniżyć temperaturę do 130℃. Piec bezy przez 1 godzinę. Bezy są gotowe, gdy są suche w dotyku i można je bez problemu oderwać od arkuszy papieru. Wyłączyć piekarnik, ale nie wyjmować ich od razu, pozostawiając drzwiczki uchylone, aby mogły całkowicie spokojnie ostygnąć. W ten sposób zapobiega się pękaniu ciasta.

Krem:
1 litr śmietany 36%

Śmietanę ubić dodając 1 opakowanie cukru waniliowego ok. 16 g.

Na przygotowany placek bezowy nałożyć warstwę bitej śmietany i warstwę owoców. Analogicznie postępujemy z następnymi warstwami. Wierzchnią warstwę udekorować większą ilością owoców. Najlepsze owoce to te lekko kwaśne np. truskawki, maliny, jagody, borówki, granaty, kiwi – oczywiście w zależności od sezonu.

beza 2

Smacznych wariacji 🙂

Yvon

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *